2013. március 31., vasárnap

Húsvéti praktikum: a kijózanító kapszula


Bánod, hogy az átmulatott, alkoholmámoros éjszakákat borzalmas és végtelenségig tartó macskajaj követi? Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha pillanatok alatt kijózanodhatnál? A legújabb kutatások szerint akár ez is lehetséges  – bár egyelőre még csak akkor, ha egér vagy, de nem várat magára sokáig a megvalósítás emberi használatra is.

A MIT (Massachusetts Műszaki Egyetem) kutatói nanoméretű kapszulában helyeztek el enzimeket, melyet részeg egereknek adagoltak. Az alkohol lebontásához hozzájáruló enzimekkel teli kapszula meglepően gyorsan csökkentette a rágcsálók véralkoholszintjét, akik úgymond hatásosan kijózanodtak a szertől. Yunfeng Lu vegyészmérnök így fogalmaz: „olyan, mintha milliónyi májsejtet kapnánk még pluszba, ami segít lebontani az alkoholt.” Ez valószínűleg sokunknak elég jól jönne…
Mit érdemes mindenképp tudnunk az enzimekről és saját testünkről? Az enzimek fehérjék, melyek biokatalizátorként hatnak a szervezet folyamataira, ügyelik, hogy a sejtekben zajló folyamatok megfelelő sebességben végbemehessenek. A mosóporokban található enzimek például a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásáért felelnek, ezért tudjuk alacsonyabb hőmérsékleten is patyolattisztára mosni foltos holmijainkat.
Dr. Howell szerint enzimek nélkül nincs élet, minden testünkben végbemenő kémiai reakcióhoz szükségünk van rájuk. Testünk hiába kapja meg a megfelelő tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék) emésztésükhöz az enzimek elengedhetetlenek, hiszen ezek bontják elemeire a táplálékot, mely később hasznosul. Ezek szabályozzák a vér folyékonyságát, a hormonrendszert, fertőzéses betegségek gyógyulását, emésztést, koleszterin leépítését és még számos más folyamatot. Úgy kell elképzelnünk, mint munkaerőt, mely építi a testet, egyszóval a test működésének egyik legfontosabb éltető elemei.
Ez az eljárás egy nap talán lehetővé teszi, hogy az emberekre hasonlóan ható, józanító kapszulákat áruljanak. Lu  szerint ez sincs már messze. Ráadásul nem csupán ezért kell örülnünk a felfedezésnek – ezen a vonalon elindulva elkezdtek dolgozni a férfiak kopaszodását gátló szereken is, így az enzimalapú gyógyszerek egy új korszakot nyithatnak a gyógyszerek történetében.
A Healthview Newsletter interjúja Dr. Howellel: http://www.rgarden.com/55.html

Új buszok Budapesten

Májustól 159 vadonatúj autóbusz áll forgalomba Budapesten. Alacsony padlósak, légkondícionáltak, kamerarendszer és fejlett utastájékoztatási rendszer lesz rajtuk. A III., IV., XIII., XIV., XV., és a XVI. kerületekben és a 7-es vonalán utazhattok majd rajtuk.





A BKV buszok a főváros tömegközlekedésének a negyven százalékát adják, de a járművek átlagos életkora 18 év, ami nagyon magasnak számít. Gond az is, hogy kevés az alacsonypadlós busz, amit így nehéz egyenletesen eloszlatni.
Az új Mercedes Citaro buszok kivétel nélkül alacsonypadlósak, légkondicionálóval rendelkeznek, és EEV (az EURO5-nél jobb) károsanyag-kibocsátási kategóriába tartoznak Budapest légszennyezettségének csökkentése érdekében. Az utasok és a buszvezető biztonságát kamerarendszer biztosítja, és korszerű utastájékoztató berendezésekkel szerelték fel a járműveket.
Az új autóbuszok elsősorban Budapest északi és keleti részén, a III., IV., XIII., XIV., XV., és a XVI. kerületekben, illetve az onnan kiinduló vonalakon fognak közlekedni. A csuklós autóbuszokkal többek között a 7-es és 173-as vonalán találkozhattok majd.
A legöregebb, leggyakrabban elromló autóbuszokat leselejtezik, bár egy részük az 1-es és 3-as villamosok jövőre kezdődő felújításának pótlási igénye miatt forgalomban marad még néhány évig.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

2013. március 30., szombat

Fanny tánca

Az egyik legnépszerűbb blog a Mosolyka. Örökvidám szerzője ötéves kora óta él kerekes székben. Izomsorvadása van. Orvosai a betegség diagnosztizálásakor tizennyolc évet jósoltak neki. Hozleiter Fanny nemrég ünnepelte huszonnegyedik születésnapját. 



Másfél éves volt, kacsázva tipegett, húzta a lábát. Szülei tudták, hogy baj van. Aztán közölték is velük az orvosok a diagnózist: Fanny izomsorvadásban szenved, amely fokozatosan leépíti előbb a test, majd a légzőszervek izmait.

Nem törődtek bele a szülők. Akupunktúra, gyógytorna, masszázs, homeopátia és hagyományos orvoslás – hosszú a családi reménylista.

Hiába. Fanny ötesztendős volt, amikor rogyadozva, falnak támaszkodva próbált megtenni néhány métert a nappali és a konyha között. Édesanyját akarta meglepni ezzel. De az erőtlen gyereklábak feladták. A kislány összerogyott, az eséstől elszakadt a bokájában egy szalag. Innen már nem volt visszaút. Kerekes székbe került, többé nem is tudott járni. Hamarosan már az állást is gép segítette: végleg elernyedtek a láb-, majd a karizmai is. Tinédzserkorára már hajtani sem tudta magát, akkor kapta az elektromos széket.
Sosem engedi meg magának az önsajnálatot. Szobájának falát képek borítják, barátokról, családról. Mondja is: édesapja és a barátai tartják életben. Tizenkét éves volt, amikor az édesanyja meghalt. Ő volt a „mestere”; életszeretetre nevelte. S miután az édesanya elveszítette saját küzdelmét a rákkal, Fanny úgy érezte, neki sem sikerülhet a gyógyulás. Felhagyott a kezelésekkel, tornázni sem volt már kedve. Majd mégis győzött az örökül kapott tanítás: az életigenlés.

2013. március 29., péntek

Pocsék a húsvéti humor a facebookon


A szokatlan, március végi havazás megihlette az internetes poéngyárokat, aminek az az eredménye, hogy még a hónál is rosszabb viccek születtek. Legtöbben leginkább azért várják a jó időt, hogy többet ne kelljen ezekkel a poénokkal szembefutni a Facebook falainkon. Rossz humorral készülünk a havas húsvétra...



A szokatlan, március végi havazás megihlette az internetes poéngyárokat, aminek az az eredménye, hogy még a hónál is rosszabb viccek születtek. Mi leginkább azért várjuk a jó időt, hogy többet ne kelljen ezekkel a poénokkal szembefutni a Facebook falainkon
Március végén nem kifejezetten megszokott a havazás és a klasszikus téli időjárás Magyarországon, ami értelemszerűen ezért nagyon foglalkoztatja az embereket.
Nemcsak beszédtémát ad a napok óta hulló hó, de csodás táptalaja is a rosszabbnál rosszabb, interneten terjedő képvicceknek. Különös tekintettel arra, hogy húsvéthoz igen közeli a havazás, ezért a poénok nagy része arról szól, milyen lenne egy havas húsvét. A Facebook mellett a Demotiválóhoz hasonló poéngyűjtő oldalak a legsúlyosabbak, a legtöbb vicc gyakorlatilag Sas-kabaré színvonalú.

A jelenlegi előrejelzések alapján egyébként húsvétkor már nem fog havazni, sőt, a szerdaihoz képest kifejezetten meleg idő lesz. Nem az a 15-20 fok, amit korábban ígértek, de egy 8-10 fokos nappali hőmérsékletet már be mernek vállalni a meteorológiai oldalak.

Forrás: velvet.hu

Ferenc pápa arcképe a római buszjegyeken


Ferenc pápa arcképével díszített busz- és metrójegyek kerülnek forgalomba Rómában az Atac közlekedési társaság keddi bejelentése szerint.


Az összesen több mint egymillió jegy szerdától lesz kapható az olasz fővárosban. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika loggiáján állva látható a jegyeken, amint március 13-i megválasztása napján üdvözli az embereket. A katolikus egyház új vezetője előtt tisztelgő jegyek csak átmeneti időre kerülnek forgalomba a kioszkokban.

"Az Atac így tiszteleg a pápa előtt, aki maga is előnyben részesíti a tömegközlekedést" - fogalmazott a társaság utalva arra, hogy Buenos Aires eddigi jezsuita érseke előszeretettel használta a közösségi közlekedést szűkebb hazájában, az argentin fővárosban. "Ez szép kezdeményezés" - vélekedett Róma polgármestere, Gianni Alemanno, aki szerint az ötlet a pápa tetszését is elnyerné. Buenos Airesben is metrózott, talán a mi városunkban is fog - jegyezte meg a politikus.

Pápaságának eddigi két hete alatt az argentin egyházfő nagy népszerűségre tett szert egyszerű életmódja miatt. Kedden a Vatikán bejelentette, hogy Ferenc egyelőre nem költözik be a pápai lakosztályba, hanem marad a Szent Márta-házban.
Forrás: origo.hu

2013. március 25., hétfő

Friss hús: magyar rövidfilm fesztivál


Március 28-29-én (csütörtök, péntek) a Toldi moziban Friss hús címmel rendez rövidfilmfesztivált a Daazo.com. 


Kicsit filmszemle helyett is filmszemle ez a két nap, hiszen a legújabb magyar rövidfilmeket láthatjuk majd nagyvásznon, az alkotókkal, minden bizonnyal jó hangulatban – mert az ilyen minifesztiválok általában ilyenek szoktak lenni.

Mit fogunk látni?

Tulajdonképpen tényleg azokat a filmeket, amiket a szemlén néztünk volna, ha megrendezik, illetve itt azért a minőség is kitétel volt, nem csak a meglét.  Így például láthatjuk azt a Körforgalom (Roundabout) c. filmet Nagypál Orsi rendezésében, ami arról lett híres, hogy megnézte Angelina Jolie és tetszett is neki. Az alkotás díjat is nyert az ominózus szarajevói fesztiválon.
Látatlanban is jónak tűnik a Kivégzés című Szőcs Petra-rövid. Ebben egy örökbefogadott testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceaucescu-házaspár kivégzését.  Ott van aztán a Prágai hétvége (r.: Szabó Szonja), amely sztorija (vidéki Ki Mit Tud, fődíj egy út Prágába) ami a  Csinibabára hajaz, nyilván tévesen.
Érdekesnek tűnik az Újratervezés is, Tóth Barnabás filmje, Pogány Judittal és Kovács Zsolttal a főszerepben. Úgy tűnik, ez végig egy autóban játszódik, ahol a házaspár épp egymás idegeire megy. A film elnyerte a Filmkritikusok díját idén.

Forrás: hetediksor.hu

Üdülőkbe költözhetnek a devizahitelesek


Akár állami tulajdonú üdülőket is lakássá alakíthatnak azoknak a bedőlt hiteleseknek, akik elveszítették otthonukat, vagy kilakoltatás várhat rájuk.



A hónap közepén a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a kabinet megbízta Németh Lász­lóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a nemzeti vagyonkezelővel és három másik tárca vezetőjével április 30-ig mérje fel a lakásként hasznosítható, állami tulajdonban lévő ingatlanokat.

A kincstári ingatlanvagyon része az az 58 üdülő is - a bungalótól a villán át a szállóig -, amelyek jó részét a megyei önkormányzatoktól vette át az állam, és fenntartásuk tetemes költséget jelent.

Forrás: propeller.hu

Megint ítéletidő

Ismét figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a hétfőn várható havazás, illetve hófúvás miatt.



Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Ezen kívül további nyolc megyére - Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest - valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

2013. március 23., szombat

Nárcisz Nap - a rákbetegek emberi mltóságáért


A Magyar Hospice Alapítvány 2007-ben indította el a Nárcisz szemléletformáló programját.Nárcisz programokat szervezünk (futás, virágültetés, sportesemények) melyek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az életvégi méltóság megőrzésére, valamint ezek a programok lehetőséget adnak az adománygyűjtésre.



Áprilisban a város kiemelt pontján 3 fős csoportokban sárga jelmezes önkénteseink nárciszokat árulnak délután 15-18 óra között. A pontos dátumot április elején tudjuk kihirdetni, mert ez az időjárástól függ.

A helyszínek

V. kerület Váci utca
Allee bevásárlóközpont
Moszkva tér (Széll Kálmán tér)
Margitszigeti lejáró
Westend bevásárlóközpont
Örs vezér tér (Sugár bevásárlóközpont)

A helyszínekre az alapítvány munkatársai viszik ki a sárga kellékeket, a nárciszokat és a nap végén ők is szedik össze.Amennyiben kedvet érez részt venni ebben a Nárcisz Napi akcióban, szívesen várjuk jelentkezését.

Kovács Anita
anita.kovacs@hospicehaz.hu
70/3310-481

Magyarország legszebb nője


Harmadik alkalommal választották meg a magyar nők Palvin Barbarát a legszebb és legjobb modellnek. Barbi ezt egy cigánykerékkel köszönte meg. Tegnap este tartották a Glamour Women of the Year díjkiosztóját.



A zord időjárás ellenére tömegek álltak hosszú ideig sorba az utcán azért, hogy bejuthassanak az idei Glamour gálára. Ötödik alkalommal osztották ki hazánkban a Glamour Women of the Year-díjakat, amelyet egy kivételével – a társadalmi felelősségvállalásért járó elismerés – minden alkalommal az olvasók ítélnek oda. A 2013-as győztesekre több mint 55 ezren szavaztak. A díjakat öt női és egy férfi kategóriában adták át.
A modellek kategóriájában idén, zsinórban harmadik alkalommal, a világban is egyre nagyobb ismertségre szert tevő Palvin Barbi nyert, aki a díj átvétele után kénytelen volt cigánykereket hányni. Mindezt hosszú fekete ruhájában, több mint tíz centi magas sarkú cipőben. Hogy miért is? Mert a jelölteket bemutató kisfilmben azt mondta: már kétszer megnyerte az elismerést, nem is tudja, hogy köszönné meg, ha harmadszor is az övé lehetne. Talán cigánykerekezne a színpadon. A műsort vezető Rákóczi Feri pedig nem volt rest, be is hajtotta rajta, amit ígért. Barbi egyébként pajkos mosoly és egy kacsintás kíséretében búcsúzáskor hozzátette: “megvan a három, ellenben ne felejtsük el, hogy bár három a magyar igazság, ott van még a raádás is.”

Forrás: glamour.hu

2013. március 21., csütörtök

Down Világnap a Vígszínházban


Készítsétek a gyermekölelő izmaitokat, hiszen a megnyitó után gyermeköleléssel kezdjük meg a fergeteges Down Világnapi rendezvényt a Vígszínházban.


Nemzetközi Down Világnap
2013 Március 24. – Vígszínház
http://0321.hu/programinfo
Jegyek már kaphatóak a Vígszínházban. :)

2013. március 24 – Vígszínház
PROGRAMOK A SZÍNPADON
10.30 – 10.40 GYERMEKÖLELÉS-MEGNYITÓ (Eszenyi Enikő és Kisari Károly)
10.40 – 11.00 VÍG-MESÉK részletek a Vígszínház gyerekelőadásaiból
11.00- 11.55 KALÁKA koncert
12.00 – 12.10 Csodacsapat Táncegyüttes (Nyíregyháza)
12.10 – 12.30 JÁSZSÁG NÉPI EGYÜTTES a Fölszállott a páva verseny győztese, élő zenével kísérve
12.35 – 12.45 ArtEst egyesület, Hopi Hope színház (Szlovákia)
12.45 – 12.55 Úsměvy egyesület (Csehország)
12.55 – 13.05 Ostoja tánccsoport (Lengyelország)
13.05 – 13.25 TOMBOLA
13.30 – 14.00 4 FOR DANCE
Műsorvezető: Fesztbaum Béla és Novák Gyurcsi

PROGRAMOK A DITRÓI MÓR UTCÁBAN
MEREK – próbáld ki a kerekesszéket, Láthatatlan-kiállítás, jó idő esetén népi játékok, és megtekinthetőek a Visegrádi 4 országban készült óriás fotók, melyeken Down-szindrómások láthatók az országok egy-egy híres épülete előtt.

Forrás: Kodolányi János Főiskola


Egyre szegényebbek vagyunk


A válságban a magyarok először kevesebbet vásároltak, aztán csak az olcsóbbat vették, és most elérkezett egy újabb állomás: nem vesznek meg bizonyos termékeket.

Tavaly szinte minden áruféleségben jelentős méretet öltött az úgynevezett kategóriaelhagyás, vagyis az a jelenség, amikor egy adott termékfajta vásárlásával felhagy a vevők érezhető aránya - derül ki a Gfk Hungária piackutatásából.
Ehhez képest csak pár olyan termék van, amelyekből a magyarok 2012-ben többet vettek, mint egy évvel korábban. Ilyen például a liszt, a tejföl, a sajt, az üdítők helyettesítésére szolgáló szörp, az instant kávé és a csokoládé. Ezzel szemben a csökkenő trendet mutató termékek felsorolásával egy vaskos könyvet lehetne megtölteni.
A napi fogyasztási cikkek kereskedelmi adataiból az elszegényedés egyértelműen látszik. Egy átlagos magyar háztartás tavaly összesen 703 ezer forintot hagyott ott az élelmiszert és vegyi árut kínáló boltokban, ami ugyan 0,8 százalékkal több az egy évvel korábbi összegnél, az 5 százalék körüli infláció azonban bőven elvitte ezt a növekedést. A háztartások 61 százaléka csökkentette tavaly a napi fogyasztási cikkekre fordított kiadásait.
"A kínálat és a kereslet egyaránt az olcsóbb termékek felé tolódik el, a vásárlók nagyon pragmatikusak, a pénztárcájuk alapján kénytelenek dönteni, ami azt is eredményezi, hogy a minőségi szempontokat kevésbé érvényesítik a választásaikban" - mondja Kozák Ákos, a piackutató ügyvezető igazgatója.
2012-ben bekövetkezett a várt fordulat, a háztartások már többet költenek a rezsire, mint a napi fogyasztási cikkekre, a teljes háztartási büdzsén belül mindkét költségelem körülbelül egynegyed részt képvisel. Ezzel beértük Nyugat-Európát, igaz, ott más jövedelmi viszonyok között áll fenn ugyanez a helyzet.
A 2013-ra vonatkozó előrejelzésekkel a Gfk szerint nagyon óvatosnak kell lenni. "A tankönyvi példák sok esetben egyszerűen nem működnek" - mondja Kozák Ákos. A szakértők nem tudják prognosztizálni, hogy a rezsicsökkentés vagy az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentése valóban növelni tudja-e a vásárlási hajlandóságot. Egyáltalán nem biztos, hogy a vásárlók pénztárcájában így megmaradó pénz megjelenik az üzletekben.
Forrás: origo vállalkozói negyed



2013. március 20., szerda

Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál


Az év legnagyobb és egyben legjelentősebb kulturális rendezvénye a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A sok évtizedes történelmének elején még célzottan csak budapesti eseményként debütáló rendezvény mára az egész országban az egyik legfontosabb kulturális fesztivál, és napjainkra városról-városra a tavaszköszöntés Tavaszi Fesztivált jelent.



Fel sem lehet sorolni azt az elképesztően sok rendezvényt és programot, amit Budapest olyan kultúrális helyei kínálnak, mint többek közt a Művészetek Palotája, Nemzeti Színház, Opera, a Sportaréna vagy a Szent István Bazilika.

Amennyiben telefonon szeretne rendelni vagy érdeklődni a programokról, hívja Közönségszolgálatot a (06 1) 486-3311 vagy 413 0551-es számon hétköznap 10 és 18 óra között. Jegyekkel kapcsolatos kérdéseit a jegy@fesztivalvaros.hu címre is elküldheti.

A Fesztiválközpont által elfogadott utalványok:
Sodexho Pass Kultúra
Sodexho Pass Ajándék
Accor Services Ticket Culture
Accor Services Compliment Top Premium
Üdülési Csekk
SZÉP Kártya

A Közönségszolgálati Iroda címe és nyitva tartása:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 11.
Hétfő-péntek: 10-18 óra

Forrás: port.hu

2013. március 19., kedd

Ki vagyok én? – fotó- és videopályázat egyetemistáknak


A Művészetek Palotája fotó- és videopályázatot hirdet az ország valamennyi egyetemi, főiskolai hallgatója számára.

A pályázat célja


A művészettel való kapcsolatunk elválaszthatatlan az életünktől. Az, hogy milyen műalkotásokat, hol, hogyan és milyen közösségben fogadunk be, része az önazonosságunknak. A pályázat célja ennek a viszonynak, ennek az élménynek a bemutatása 3-10 darabos fotósorozatban vagy legfeljebb 5 perces videoklipben.
Pályázók köre

Magánszemélyek: egyetemi, főiskolai hallgatók.

A pályázat részletei

A kiíró az alábbi gondolatok/szempontok mentén kívánja a témaként szolgáló kérdés megválaszolására, képi megfogalmazására inspirálni a résztvevőket:
ki vagyok én a művészetekkel való viszonyomban?
művészetekkel való találkozásaim hogyan befolyásolnak?
melyek azok a művészetekkel kapcsolatos élményeim, amelyek alapján meghatározom magam?
A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után 2013. március 11-től. Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal/videoklippel pályázhat. Egy pályázó kizárólag egy, maximum 5 perces videoklipet, vagy fotó esetében maximum 10 egyedi képet és/vagy egy 3-10 képből álló sorozatot adhat be.

2013. március 18., hétfő

Mennyibe kerül egy gyerek?

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el.


A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

2013. március 17., vasárnap

Cipő utolsó útjára indul

Március 22-én, jövő héten pénteken temetik el Cipőt a kistarcsai temetőben, ahol édesapja is nyugszik.


A család és a zenekar tagjai szerda délután egyeztettek a szertartássál kapcsolatban. A korábbi tervek szerint március 15-én helyezték volna végső nyugalomba az énekest, mivel a Republic éveken keresztül, hagyományosan ezen a napon tartott koncertet. Erre az időpontra azonban nem sikerült megszervezni a szertartást, így egy héttel később temetik Cipőt. Édesapja is a kistarcsai temetőben nyugszik, de nem mellé, hanem saját sírhelyre kerül a március 11-én elhunyt énekes. Jövő pénteken már reggel felravatalozzák Cipőt; az ismerősök, barátok és rajongók 15 óráig róhatják le a kegyeletüket. A ravatalt délelőtt 9 órára felállítják, ha valaki szeretné tiszteletét leróni, már délelőtt megteheti.

A temető megközelítése gépjárművel:

Örs vezér tér felől a Kerepesi, majd a Veres Péter úton egyenesen kifelé a 30-as útra Gödöllő felé. Kistarcsán a 30-as útról Nagytarcsa felé kell lekanyarodni, majd a templomot elhagyva a következő kereszteződésben jobbra fordulni. 150 m után balra van a temető bejárata.

Gyalogosan:

Örs vezér térről a Gödöllői HÉV-vel Kistarcsa megállóig, majd onnan a helyi járatú busszal a temetőig. A temető bejáratánál van a megálló.

Hóhelyzet, félelem és bénázás

Lassan normalizálódik a helyzet a rendkívüli időjárástól szenvedő magyarországi településeken, szombat késő délutánra már minden embert kimentettek az elzárt utakról, csak a bent ragadt autókat kellett elszállítani.


Öt település azonban még szombaton is megközelíthetetlen, 29 út pedig járhatatlan volt, és ezrek maradtak áram nélkül.

Tegnap éjjel a Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette azt a hírt, hogy rendőri felvezetéssel elindult a forgalom Budapest irányába, és azt is hozzátette, sok időbe telik, amíg minden autó el tud indulni. Azt nem tudják megmondani, hogy a sor közepén vagy végén állók mikor léphetnek rá a gázpedálra, de a rendőrség szerint hamarosan mindenki jó tempóban utazhat. Akinek fogytán van a benzine, mert egész éjszaka járó motorral fűtötte a kocsiját, az az érintett szakaszon Bábolnánál tud tankolni.

A közösségi összefogást és a szolidaritást nem számítva az ország kudarca volt az elmúlt két és fél nap. Bár tudni lehetett, hogy csütörtök délutántól a Nyugat-Európában napok óta pusztító tél Magyarországra is megérkezik, annak várható hatásaira senki sem készült fel. Azok sem, akik autókba ültek az előzetes figyelmeztetések ellenére, és azok sem, akiknek feladatuk lett volna a hóválság kezelése. Aki amit elronthatott, el is rontotta.

2013. március 14., csütörtök

Byealex lenyomja Majkát a youtube-on?

Az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelme az élvonalba katapultálta ByeAlexet: az előadó februárban feltöltött videójára három hét alatt körülbelül egymilliószor kattintottak a videómegosztón.



Feljövőben van továbbá Caramel és Radics Gigi, akik iránt az utóbbi hónapokban látványosan növekedett az érdeklődés. Érdekesség, hogy az ifjú énekesnő Vadonatúj érzés című klipjét 1,3 milliószor, míg az angol verzióját, a Daydream-et 1,8 milliószor játszották le a YouTube-on.

A Majka & Curtis & BLR trió klipje továbbra is uralja a nézettségi listát: a téli hónapokban közel 2,7 millióan csekkolták a Belehalok című dal klipjét - lassan 1 éve tart ez az őrület.

Könyvajánló: Csabai Márk: Nem tündérmese

Nem olvastál még semmit Csabai Márktól? Márk az, aki édesapja éttermében dolgozik, és közben telefonján, iPodján írja regényeit. Új könyvének megjelenése előtt ezt a mostanit még el kell olvasnod.


"Na jó, tisztázzunk valamit: itt senki sem hülye, csak furcsán normális. Barabás Viktor Valentin, budapesti nagypofájú fehérgalléros csibész új kalandja az otthonának számító terézvárosi flaszterről indul és egészen Floridáig sodorja a kalandspirál. CIA, emberrablás, merénylet, csókok, káposztás pogácsa egy történetben? És mi kellhet még egy jó talpragasztáson és néhány korty pálinkán kívül, hogy egy ilyen kalandot sikerrel vegyél? Nők, jó barátok, élni akarás, véget nem érő humor és szarkazmus. Na meg igazi pesti kannibálok, akik az utcán köztünk járnak. Ha igazi izgalomra és humorra vágysz, olvasd el Viktor kalandját, ami talán igaz is..."

Interjúnkat Márkkal a elomagazinon olvashatjátok.
Könyveit a ulpiushaz.hu-n lehet megrendelni.

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

2013. március 13., szerda

Már nem lehet állatokon kisérletezni

Hétfőtől nem szabad többé forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat az Európai Unióban - tájékoztatta az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-t.



Kiemelték, hogy a bizottság hétfőn megerősítette elkötelezettségét az Európai Tanács és az Európai Parlament által még 2003-ban megállapított határidő tiszteletben tartása mellett.

A bizottság idézte Tonio Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztost, aki úgy nyilatkozott: a hétfőn életbe lépő általános forgalmazási tilalom jól szemlélteti, milyen fontos értéket képvisel Európának az állatok jóléte. A bizottság továbbra is támogatja az alternatív megoldások kifejlesztését, és együttműködik más országokkal, hogy átvehessék az unióban alkalmazott megközelítést.

Mint írták, a bizottság megvizsgálta a forgalmazási tilalom lehetséges hatásait, és arra a következtetésre jutott, hogy több nyomós érv is a tilalom hatályba léptetése mellett szól, mert a kozmetikai cikkek előállításakor nem indokolt állatkísérleteket végezni.

2013. március 12., kedd

Oldtimerek hétvégéje március 15-17-ig a Vasúttörténeti Parkban


Az Oldtimer Show Kft. a 2012-ben az oldtimer kiállítás nélkül maradt Vasúttörténeti Parkban újjáéleszti a hagyományt, és 2013. tavaszán nagyszabású oldtimer kiállítást szervez március 15-17. között.



„Oldtimerek Hétvégéje” néven veteránjármű kiállítást rendeznek, számos szabadtéri programmal kiegészítve. Ez a hétvége lesz a Vasúttörténeti Park szezonnyitója is, melyre természetesen a Vasúttörténeti Park is gőzerővel készül. A park teljes területe ki lesz csinosítva március 15-re.

Belépöjegy árak

A belépőjegyeket a rendezvény területén 3 helyen elhelyezett jegypénztárakban lehet majd megvásárolni, a rendezvény nyitvatartási ideje alatt.

felnőtt jegy: 3.000Ft
gyermek: 2.000Ft (14 éves kor alatt) 3 éves kor alatt a belépés díjmentes.
család jegy: 9.000Ft (2 felnőtt és 2 gyerek -14év alatti)
kerekesszékes jegy: 1.500Ft (a kísérő részére teljes árú jegy szükséges)
Elővételben a belépőjegyeket a Ticketexpressz országos hálózatában lehet majd megvásárolni. Az elővételi jegyek értékesítése 2012. dec. 01-től 2013. márc. 14-ig tart.

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

Így módosult az Alkotmány

Tegnap a Parlament megszavazta az Alkotmány módosítását. A főbb elemek a következők a módosításban:


Az alaptörvény módosításával a parlament hatályon kívül helyezte az alkotmány 2012. január 1-jei életbe lépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatokat. E rendelkezés nem érinti az Ab-határozatok joghatásait.

Az alkotmány szabályozza ezután azt is, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehet közé.

2013. március 11., hétfő

Kedd estétől Magyarországon is látható a PANSTARRS üstökös, amely tegnap járt napközelben. Drukkoljunk, hogy ilyen szép idő legyen, mint ma, szabad szemmel üstököst ugyanis csak 5-10 évente láthatunk.


A PANSTARRS (C/2011 L4) jelű üstökös tegnap 45 millió kilométerre volt mindössze a Naptól. Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr pályáján belülre került, és így 10-szer olyan intenzív napsugárzást kellett elviselnie, mint ami bennünket ér a Földön – írja a Spaceweather.com.

Várhatóan így a PANSTARRS a következő napokban tovább fényesedik. Most körülbelül oyxlan fényes, mint a Göncölszekér csillagai. A PANSTARRS nemrég vált láthatóvá az északi féltekén élők számára is, ugyanis pályája miatt korábban csak a déli féltekéről lehetett megfigyelni. Az eddigi felvételek zöme is főleg onnan készült róla.

Könnyű lesz megtalálni, ha tiszta lesz az ég, ugyanis mivel közel van a naphoz, az égbolton is arrafelé kell keresni. Természetesen napnyugta után kémleljük az eget, mert akkor lesz esély szabad szemmel vagy távcsővel megpillantani.

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika
Forrás: szeretlekmagyarország.hu

2013. március 10., vasárnap

Ranschburg Tanár Úr halálára emlékezve

Két éve már, hogy meghalt Ranschburg Jenő pszichológus, gyermekpszichológus, a pszichológia tudományok kandidátusa.


Ranschburg Jenő 1935. december 19-én született Budapesten. A Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. 1961-ben fejezte be a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, majd 1964-ben az ELTE bölcsészkarának pszichológia?magyar szakát. 1961-1963 között előbb Velencén, majd Budapesten dolgozott gyógypedagógus tanárként. 1963-1965 között az MTA Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa volt. 1965-1977 között az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, majd docense. 1977-től az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője volt 1997-ig. Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia. Sikere abban volt, hogy szakmai véleményét a laikus közönség is megértette, ezért volt különösen népszerű televízióban a Családi kör szakértőjeként. A tudományos ismeretterjesztést mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket írt napilapokban, népszerű folyóiratokban is. Aktív közéleti szerepet vállalt. Számtalan gyermek- és családpszichológiai könyv szerzője, több neves díj birtokosa volt. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki. Korábban megkapta a Prima Primissima díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Pro Scola Urbis díjat, az Ifjúsági díjat és Budapest díszpolgára volt.

2013. március 8., péntek

Civil szervezetek: Irány a Sziget Fesztivál!


A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. pályázatot hirdet civil szervezetek és a civil társadalommal együttműködő közintézmények számára.

A pályázat célja

A Sziget 2013 fesztiválon, a fesztivál Civil Sziget elnevezésű programhelyszínén való megjelenés támogatása, biztosítása.

A meztelen férfi - kiállítás a Ludwig Múzeumban


Míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, a ruhátlan férfi test a klasszikus antik művészetet követően, évszázadokon keresztül csupán hősként, mártírként jelent meg. Mára azonban, a kortárs képzőművészetben provokatívan feltárulkozó, távolról sem heroikus a meztelen férfitest.

 A meztelen férfi című kiállítás azt vizsgálja, hogyan alakult át, miként változott a meztelen férfi test jelentése az elmúlt mintegy száz évben. A férfikép változásait követi nyomon a XIX. század végétől napjainkig, és közel száz művész munkáján keresztül mutatja be a férfi identitás hegemón modelljének változását, a hagyományos férfi szerepmodellek megkérdőjelezését, alternatívák keresését, a gyengeséggel és sérülékenységgel történő szembenézést, a vággyal teli tekintetet, a testkultuszt és az erotikus pózt. A linzi bemutató után a budapesti helyszínre adaptált kiállítás főként a közép- és kelet-európai régió művészeti pozícióival egészül ki, alkalmat kínálva a nyugati művészettörténeti paradigma újraértelmezésére és a művészek új kontextusba helyezésére.

A kiállítás megnyitója: 2013. március 22., péntek, 19.30
Ludwig Múzeum, 2. emeleti kiállítótér
A tárlat 2013. június 30-ig tekinthető meg.

A kiállítás megvalósítását támogatták: Osztrák Kulturális Fórum, Lengyel Intézet
Partnerek: Kempinski Hotel Corvinus, Budapest Film Zrt., Népszabadság, Pesti Est, Blog.hu

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

2013. március 7., csütörtök

Táncosok, figyelem, a legjobbakat keresik!

A Csillag születik című műsorban megismert és megszeretett Quantum XXL csapata táncosokat keres a nagyszabású Michael Jackson Emlékkoncerthez.




A Quantum XXL egy főleg hip-hop stílusban táncoló héttagú táncegyüttes. A 2012-ben indult Csillag születik negyedik szériájában bekerültek a döntőbe. Tagjai aBlack Time Hip-Hop
Tánciskola tanárai. Most a jelentkezők a legjobbak közé kerülhetnek, együtt táncolhatnak a csapattal az emlékkoncerten. A castingra a következő linken lehet jelentkezni:


http://blacktimehiphop.com/black-time-hip-hop-tanciskola/jackson

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

2013. március 6., szerda

Kiállítás a Nőről a Mai Manó Házban

Marie Claire International Photography Award 2012  - Női sorsok a világban
2013. március 8. - május 5. között a Mai Manó Házban látható kiállítás nagyon különleges. Tíz fotográfus, tíz történet mintegy 100 képben, a NŐ-ről. 


Társadalmilag érzékeny témák iránt erős elkötelezettségű fotográfusok mind, akik akár közösségek életét feltárva, akár egyetlen sors példájával bizonyítják, hogy hisznek a fotográfia erejében, a képi történetmondás fontosságában, és nem felejtik, hogy akár egyetlen kép is változtathat a világon.
„A Marie Claire cikkei évtizedek óta a nőkről és a nőkért születnek. Minden országban a legnevesebb fotográfusok vesznek részt a lap készítésében, ezért útjára indítottuk a Marie Claire Nemzetközi Fotográfiai Díjat, amelyre a nők életét bemutató sorozatokkal lehetett jelentkezni.” /Csizek Gabriella - kurátor/

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika 

Titanic filmfesztivál a Puskin moziban is


2013. április 5-13. között fut a 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén új helyszínnel bővül a rendezvény: az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi és az A38 hajó mellett a Puskinban is nézhetünk majd filmeket. 


Nem csak a Titanic tekinthet vissza hosszú múltra: az egykori Uránia Tudományos Színházban 110 évvel ezelőtt mutatták be a legelső magyar filmet, A táncz-ot. Az Örökmozgó épülete épp elmúlt 100 éves, a Toldi mozi elődje, a City pedig több mint 80 éve alakult. Az új fesztiválhelyszínként jelentkező Puskin mozi idén 65 éve kapta a nevét, a Titanic társhajója, az A38 pedig szintén áprilisban ünnepli jubileumi 10 éves évfordulóját. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség a fesztiválon, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.

Információ:
www.facebook.com/titanicfilmfest


Miért éppen Byealex?


Szombat este hirtelen jó néhány celeb zenekritikussá lépett elő a Facebookon, hiszen A Dal nem várt eredménnyel végződött: a közönség nem kért a tehetségkutatók üdvöskéinek gondosan felépített produkcióiból, és egy olyan előadó egyszerű dalára voksolt, aki gyakorlatilag az utcáról esett be, hiszen saját bevallása szerint ez volt a hatodik fellépése.




A nép tehát döntött: ByeAlex és a Kedvesem című dal fogja képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.  Hajdú Péter és neje, a Schobert házaspár, Oláh Gergő, Szabó Zsófi és számos egyéb celebritás kezdett azonnal forrongni a Facebookon, ezzel egy időben a nép a legkisebb királyfi toposzát emlegette egyre gyakrabban, és persze beindult a médiagépezet is, amiből viszont Alex nem kért: sorra utasítja vissza az interjúfelkéréseket, aminek köszönhetően sorra jelennek meg a sértődött újságcikkek. Az eset példa nélküli, mindenki botrányt kiált, és senki nem ért semmit.

A dal


Érdemes egy pillantást vetni a győztes dalra is, hiszen nemcsak az előadó személye indította be ezt a különös lavinát, hanem a szívmelengetően ironikus Kedvesem is. Látszólagos naivitásával és kliséivel ugyanis épp azokon a kiüresedett, semmitmondó szerelmes dalokon ironizál, amikből jó néhány volt az esélyesnek tartott produkciók között. Azzal azonban, hogy rámutatott az üres, jelentésnélküli fordulatokra, épp saját magának adott jelentést és értelmet, és ezzel lett szívmelengető, igazi szerelmes dal, az ellenprodukcióból pedig győztes produkció.

Forrás: napichili

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika




2013. március 4., hétfő

Megint új lesz a facebook


A Facebook folyamatosan újításokon esik át, általában a többség elzárkózik ezektől és ennek hangot is adnak. Ez a csoport most nem fog örülni, ugyanis teljes megújul a főoldal.

Csütörtökön mutatja be a főoldalnak szánt új felületet a Facebook. Az 1 milliárd felhasználót számláló közösségi oldalnál nem ritkák a változtatások, a legszembetűnőbb az idővonal volt mostanában. Sajnos nincs információnk arról, miként fog festeni az új arculat. Azonban egy pletyka szerint a iOS és Android eszközökön is használatos Flipboard hírolvasó alkalmazás felülete jelentett komoly ihletforrást a Facebook csapatának. Az hírolvasó felületéről lentebb látható egy videó. Ha ez a szóbeszéd igaznak bizonyul nincs okunk aggódni, hiszen a Flipboard felülete igen impozáns. Kérdés, hogy mennyire tudják ezt átültetni az üzenőfalra és mennyire tudják kényelmesen használhatóvá tenni érintőképernyő nélküli asztali számítógépekre.
Forrás: hír.ma
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

2013. március 2., szombat

Alföldi Róbert az Év Színésze

Több mint 200 ezer voks összesítése után hirdették ki a Blikk Az év embere 2012 szavazásának eredményét. A közönség szavazatai alapján az év művésze Alföldi Róbert színházigazgató, színész, rendező lett.


A díj történetében még soha nem érkezett annyi szavazat, mint idén.

A Blikk három éve hívta életre Az év embere-szavazást. Szakmai zsűri – Bárdos András, Gerendai Károly, Halász Judit, Rudolf Péter és Murányi Marcell – szűkítette le a listát kategóriánként öt névre, de a végeredményről az olvasók dönthettek az újság honlapján, valamint a szavazószelvényen leadott voksaikkal.

Az Év művésze kategória jelöltjei voltak Alföldi Róberten kívül: Mácsai Pál színész, rendező, színházigazgató, Kovács Ákos énekes, Fliegauf Benedek rendező és Lajkó Félix hegedűművész, zeneszerző.

Forrás: blikk.hu

”Én voltam a gyalogfilmes” - Keszi Kovács László kiállítás


2013. március 5. 16.30-kor különleges emlékkiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, amely március 5 és szeptember 1 között lesz látogatható és Keszi Kovács Lászlónak állít emléket.



Keszi Kovács László 105. születésnapjának emlékére különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeum rendhagyó, első emeleti kiállítóterében. A „Minden kocka érték” Etnográfus kamerával elnevezésű nyitott, tematikus bemutatótérben a néprajzi fotózás és filmezés áll a középpontban. Az aktuálisan itt nyíló első kamara-kiállítás a rendkívüli tehetségű és termékeny, iskolateremtő néprajzi filmes alkotó, Keszi Kovács László etnográfus életútjának főbb állomásait követi végig az általa készített filmek, dokumentumok, fotók, személyes tárgyak és technikai eszközök segítségével.

A kiállításról bővebb információ elolvasható az elomagazin oldalán

2013. március 1., péntek

Hét milliárd mobiltelefon a világon

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (IUT) csütörtökön közzétett jelentésében azt jósolta, hogy a mobiltelefon-előfizetések száma jövő év elejére átlépheti a hétmilliárdot, vagyis a világnépesség számát. 


A genfi székhelyű szervezet szerint a friss adatok azt mutatják, hogy továbbra is erős és folyamatos a kereslet az információs és kommunikációs technológiai szolgáltatások iránt, amit leginkább a szélessávú internet árának folyamatos csökkenése ösztönöz.

Végtagok nélküli végtelen boldogság

Megszületett Nick Vujicic gyermeke. Nagyszerű hír, talán a legnagyszerűbb idén. Nem is csak azért, mert ismét született egy egészséges kisgyermek, egy asszony boldog édesanya lett, egy férfiember pedig édesapává vált. Azért különösen csodálatos ez a hír, mert sokaknak adhat hitet, reményt. 


Nick Vujicic Ausztráliában született, kezek és lábak nélkül jött világra. A döbbenetes állapotot, az összes végtag hiányát nem jelezték előre az orvosok, éppen ezért, Nick születésekor szülei sokkot kaptak.
A Lelkész édesapja gyülekezetében valósággal gyászolták a kisfiú születését, sokan hitték, a kisded első születésnapját sem éli majd meg. Megélte. Sőt, az is kiderült, hogy nincs szellemi fogyatékossága. Mégis, amikor 10 éves lett, öngyilkos akart lenni, megpróbálta magát belefojtani a család fürdőkádjába. Nem halt meg. Istenben keresett és talált reményt, hitet. Most pedig a gyermekével megvalósíthatja minden álmát. 

Forrás: Vujity Tvrtko official
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika