2013. augusztus 26., hétfő

Te kinél bankolsz? Mindegy is...

A pénzmozgatás költsége már eddig is jelentősen megemelkedett, az ősztől várható drágulás azonban sokkal brutálisabb lesz. Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, de még a netes átutalások ára is többszöröződik, írta azénpénzem.hu.


A tranzakciós illeték idei bevezetése alaposan megdobta a banki díjakat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, ami a megemelt illetékre reagálásként ősztől várható, drasztikus változásra kell felkészülni. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.

A bankon kívüli, eseti, netes utalások is drágulnak. Míg 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma (ilyen a Citi új nullása, a K&H több új csomagja és az UniCredit Beugrója). Nem mellékes, hogy az említett folyószámlák egyáltalán nem mindenki számára érhetőek el kedvező áron, helyenként kemény elvárásoknak kell megfelelni.

Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba kerül, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek.

Forrás: index.hu