2013. január 30., szerda

Egy újabb okos: a Sony X-peria Z

Tavaly a Sony majdnem megkaparintotta a harmadik helyet az okostelefonok piacán, és egy ideig erről is szóltak a hírek, de a napokban kijött a legfrissebb IDC-jelentés, ami már hátrébb sorolta a japán gyártót, a gyorsan feltörekvő Huawei mögé.


Ez csöppet sem előkelő pozíció. A Sony nem tudta utolérni az élmezőnyt, nagyjából 5 százalékos részesedésével épp csak egy kicsit rugaszkodott el a többi lemaradó cégtől.


Bár a Nokia, a HTC és a RIM is a nyomában van, a Sony vezetősége nagyon magabiztosan tekint a jövőre: „Biztos helyet akarunk a nagyok között, a csúcskategóriában” –- mondta nekünk Stephen Sneeden, az Sony Xperia marketing menedzsere még a CES-en. A vállalat új stratégiája, hogy a prémium ügyfeleket veszi célba, és ennek érdekében akár azt is bevállalja, hogy az alsóbb kategóriából kiszállva ügyfeleket veszíthet.

Sneeden szerint a top vevőknek friss verziójú Android, legalább 5 hüvelykes kijelző és 4G/LTE-kapcsolat kell. Persze a 4 magos processzor és a 2 gigabájt RAM is alapkövetelmény. Itt ugyan véget ért a felsorolása, de az Xperia Z-nek van még néhány extrája. Például vízálló, ezért a tesztelés során szívinfarktus nélkül néztem végig, ahogy a buszmegálló rozsdás-lyukas tetejéről lecsöppenő vízcseppek végigszaladnak a kijelzőn. Ami hihetetlenül gyönyörű a full HD felbontásnak köszönhetően.

Az Xperia Z egy ideig erős fegyver lehet a Sony kezében, mert a szoftver – akárcsak a többi Sony, illetve korábbi a Sony Ericsson mobilokon – letisztult, egyszerűen kezelhető, és a hardver is a legjobb alkatrészekből van összeválogatva. De sok minden múlik azon, hogy mit lépnek a riválisok, és mennyire lesz árérzékeny a piac, mert az utóbbi az olcsóbb kínai termékek felé hajhatja a vevők nagy részét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése