2013. január 27., vasárnap

Ma van a holokauszt emléknap

Az ENSZ Közgyűlése 2005 őszén nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Január 27. az auschwitzi megsemmisítő tábor felszabadulásának évfordulóját.



Megemlékező nyilatkozatában Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, „nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben”, és felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszthoz nem csupán a közvetlen vagy közvetett elkövetők járultak hozzá, hanem azok is, akik hagyták, hogy ez a bűncselekmény megtörténjen.

„A népirtást némelyek erőszakcselekménye, valamint mások közönye okozza" - fogalmazott az uniós főképviselő. Kiemelte ugyanakkor: az évforduló arra is lehetőséget ad, hogy megünnepeljék azok bátorságát és áldozatát, akik mentették és óvták embertársaikat. Ez ugyanis azt bizonyítja - folytatta Ashton -, hogy nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben. Szerinte e tanulság kell, hogy vezesse a mai embert is: „Nem csak a múlt bűneire kell emlékeznünk, hanem elkötelezett módon fel kell lépnünk minden gyűlöletcselekménnyel szemben, ki kell állnunk az alapvető jogok és szabadságok mellett".

Forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése