2013. március 11., hétfő

Kedd estétől Magyarországon is látható a PANSTARRS üstökös, amely tegnap járt napközelben. Drukkoljunk, hogy ilyen szép idő legyen, mint ma, szabad szemmel üstököst ugyanis csak 5-10 évente láthatunk.


A PANSTARRS (C/2011 L4) jelű üstökös tegnap 45 millió kilométerre volt mindössze a Naptól. Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr pályáján belülre került, és így 10-szer olyan intenzív napsugárzást kellett elviselnie, mint ami bennünket ér a Földön – írja a Spaceweather.com.

Várhatóan így a PANSTARRS a következő napokban tovább fényesedik. Most körülbelül oyxlan fényes, mint a Göncölszekér csillagai. A PANSTARRS nemrég vált láthatóvá az északi féltekén élők számára is, ugyanis pályája miatt korábban csak a déli féltekéről lehetett megfigyelni. Az eddigi felvételek zöme is főleg onnan készült róla.

Könnyű lesz megtalálni, ha tiszta lesz az ég, ugyanis mivel közel van a naphoz, az égbolton is arrafelé kell keresni. Természetesen napnyugta után kémleljük az eget, mert akkor lesz esély szabad szemmel vagy távcsővel megpillantani.

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika
Forrás: szeretlekmagyarország.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése