2013. május 10., péntek

Bujtor István vitorlás szobrot kapott


Vitorlázás közben ábrázolja Bujtor Istvánt az a szobor, amit Balatonfüreden állítottak a népszerű színész-rendező tiszteletére. Azért áll a szobor a Vitorlás-téren, mert Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára, s Bujtor híres vitorlás volt, és mert Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany, amelyet szintén sokszor megjelenített a filmjeiben - indokolta Bóka István, Balatonfüred polgármestere.


A polgármester elmondta: nem akartak olyan szobrot, amely talapzaton áll, ahonnan Bujtor "lenézne" ránk, hanem egy olyat, amely "velünk él." Ezt az elképzelést igazolta az élet, hiszen a szobor felállítása óta számtalan gyerek, felnőtt ült a szoborhoz, készített fotót róla.

Eperjes Károly színművész köszönetet mondott a szobor elkészítésében támogatást nyújtóknak, és azt kérte: amennyire Bujtor vigyázott és vigyáz továbbra is Balatonra, annyira vigyázzon rá mindenki.

Bujtor magánemberként is imádta a tavat, élt-halt a vitorlázásért. Ezért is döntött úgy Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász, hogy egy vitorlás kormányánál ábrázolja Bujtor Istvánt. A szobor valamivel nagyobb az életnagyságnál, Bujtor egy hajótöredkében ül, amit balatoni vörös kőből készített a művész. A szobor a Vitorlás téren, a tó partján, a móló előtt állították fel, amennyire csak lehet, közel a vízhez.
A szobrot várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz. "Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, - a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát – mondta el a balatonfured.hu kérdésére az alkotó.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése