2013. február 16., szombat

Nőttek a kis elefánt túlélési esélyei


Szombat délben végre önállóan is szopott az Állatkert elefántbébije. Ez azt jelenti, hogy a borjú túlélési esélyei jók, és várhatóan Budapesten nőhet fel.


Az állat csütörtökre virradó éjjel született, két napig csak cumisüvegből volt hajlandó táplálkozni. Az elefánt egész nap, majd éjjel sem evett, és láthatóan egyáltalán nem kereste anyja emlőit sem. Bármilyen trükkel próbálták arra rávenni, semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, ezért az állatorvosi csapat nem várt tovább, péntek hajnalban úgy döntöttek, hogy elkezdik a mesterséges táplálását. Nehéz döntés volt, mert ha túl korán kezdik kézből etetni, akkor végképp nem kezdi el keresni anyja emlőjét. De várni sem lehetett sokáig, mert egy újszülött elefánt állapota minden különösebb előjel nélkül drámaira fordulhat.




Az újszülött állat nőstény, így ha sikerül felnevelni, itt maradhat Budapesten az anyja mellett. Ugyanis a hím elefántborjakat az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe. Az elefántborjúnak egyelőre nincs neve.

Forrás: index.hu
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése