2013. február 16., szombat

Tombol az influenzajárvány


Magyarországgal együtt összesen húsz európai ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az egészségügyi szervezeteknek. Az érintett országokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) pirossal jelzi járványtérképén, ami az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintnek felel meg.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton közölte a Facebook-oldalán, hogy az influenza továbbra is stabilan tartja magát Európában. A 2013. február 4. és 10. közötti időszakról összesen 28 ország jelentett adatokat az ECDC-nek. Az országok csaknem felében nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma; a betegek több mint felénél mutatták ki az influenzavírusok valamelyik típusát.
Az európai influenza figyelőszolgálat indulása óta fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírusokat. Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi, szerdai jelentése szerint Magyarországon az elmúlt héten negyven százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint a megelőző héten.
Forrás: index.hu
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése