2013. március 31., vasárnap

Húsvéti praktikum: a kijózanító kapszula


Bánod, hogy az átmulatott, alkoholmámoros éjszakákat borzalmas és végtelenségig tartó macskajaj követi? Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha pillanatok alatt kijózanodhatnál? A legújabb kutatások szerint akár ez is lehetséges  – bár egyelőre még csak akkor, ha egér vagy, de nem várat magára sokáig a megvalósítás emberi használatra is.

A MIT (Massachusetts Műszaki Egyetem) kutatói nanoméretű kapszulában helyeztek el enzimeket, melyet részeg egereknek adagoltak. Az alkohol lebontásához hozzájáruló enzimekkel teli kapszula meglepően gyorsan csökkentette a rágcsálók véralkoholszintjét, akik úgymond hatásosan kijózanodtak a szertől. Yunfeng Lu vegyészmérnök így fogalmaz: „olyan, mintha milliónyi májsejtet kapnánk még pluszba, ami segít lebontani az alkoholt.” Ez valószínűleg sokunknak elég jól jönne…
Mit érdemes mindenképp tudnunk az enzimekről és saját testünkről? Az enzimek fehérjék, melyek biokatalizátorként hatnak a szervezet folyamataira, ügyelik, hogy a sejtekben zajló folyamatok megfelelő sebességben végbemehessenek. A mosóporokban található enzimek például a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásáért felelnek, ezért tudjuk alacsonyabb hőmérsékleten is patyolattisztára mosni foltos holmijainkat.
Dr. Howell szerint enzimek nélkül nincs élet, minden testünkben végbemenő kémiai reakcióhoz szükségünk van rájuk. Testünk hiába kapja meg a megfelelő tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék) emésztésükhöz az enzimek elengedhetetlenek, hiszen ezek bontják elemeire a táplálékot, mely később hasznosul. Ezek szabályozzák a vér folyékonyságát, a hormonrendszert, fertőzéses betegségek gyógyulását, emésztést, koleszterin leépítését és még számos más folyamatot. Úgy kell elképzelnünk, mint munkaerőt, mely építi a testet, egyszóval a test működésének egyik legfontosabb éltető elemei.
Ez az eljárás egy nap talán lehetővé teszi, hogy az emberekre hasonlóan ható, józanító kapszulákat áruljanak. Lu  szerint ez sincs már messze. Ráadásul nem csupán ezért kell örülnünk a felfedezésnek – ezen a vonalon elindulva elkezdtek dolgozni a férfiak kopaszodását gátló szereken is, így az enzimalapú gyógyszerek egy új korszakot nyithatnak a gyógyszerek történetében.
A Healthview Newsletter interjúja Dr. Howellel: http://www.rgarden.com/55.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése