2013. április 18., csütörtök

Ilyen lesz a Kossuth tér


A Steindl Imre Programban megszépülő térről eltűnnek az autók, látogatóközpont épül a térszint alatt, és parlamenti múzeum jön létre.


"Az Országház épületének idén befejeződő burkolatcseréje végképp halaszthatatlanná tette a Kossuth tér rekonstrukcióját. A hamarosan teljes szépségében pompázó épület környezete nem maradhat olyan, mint egy lerobbant áruházi parkoló" - mondta el a Steindl Imre Program (SIP) programigazgatója. Wachsler Tamás emlékeztetett rá: a legkiválóbb magyar tájépítészek, közmű-, közlekedési, valamint mélyépítési szakemberek vettek részt a tervezésben.
A látványterveket mindenki megnézheti a SIP honlapján: "a nemzet főtere" aszfalt- és autómentes lesz, a jelenleginél tágasabb és zöldebb, a gondosan válogatott cserjeállomány megháromszorozódik és nagy vízfelületek is megjelennek. Az új, 33 méter magas országzászló köré elegáns és tartós bazaltburkolat kerül. Százhúsz év után végre méltó foglalatot kap az Országház - tette hozzá.
"Az ország egyik legvonzóbb nevezetességét évente több mint négyszázezren keresik fel, ideje, hogy az ő fogadásuk, kiszolgálásuk is megfelelő színvonalon történjen" - hangsúlyozta a programigazgató. Az Országház 15-ös udvarának lefedésével és átépítésével kialakítanak egy parlamenti múzeumot is - hívta fel a figyelmet Wachsler Tamás, akinek elmondása szerint már megkezdődött a gyűjtemény összeállítása. A múzeum második világháború előtti anyaga nagyobbrészt megvan, de komoly értékek semmisültek meg, amikor "barbár módon" sok szobrot beolvasztottak - mondta el Wachsler Tamás.

Forrás: propeller.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése