2013. április 15., hétfő

Kiadó a Parlament kupolája


Elméletileg akár Batman jelét vagy bármely jótékonysági alapítvány logóját is a Parlament kupolájára lehet vetíteni – feltéve, hogy műszakilag megoldható, a főpolgármester aláírja az engedélyt, és persze van pénze a megrendelőnek finanszírozni az alkalmi átalakítást.


 Legutóbb az autizmus világnapja alkalmából, április 2-án este kék színű volt a kupola, amikor felkapcsolták az épület díszkivilágítását – csakúgy, mint Londonban a Big Ben, Párizsban az Eiffel-torony vagy Rómában a Colosseum.

Egy tavaly ősszel elfogadott rendelet értelmében Tarlós István főpolgármesternek áll jogában dönteni egy budapesti épület, építmény díszkivilágításának megváltoztatásáról, ha valaki ezt kérelmezi, de kell hozzá a tulajdonos és üzemeltető hozzájárulása is. A kérelmet legkevesebb hat nappal előtte be kell nyújtani, és legfeljebb 30 napra szólhat az engedély.
A Parlament díszkivilágítása 2011 augusztusára újult meg mintegy félmilliárd forintból: összesen 669 lámpatest szórja a fényt, ebből 42 fényvető irányul a kupolára.
– Ez esetben első lépésként ki kellett cserélni a nátriumos, sárga színű fényforrást fehér halogénre, majd az elé tettünk kék szűrőt, így kék, és nem zöldes lett a kupola – magyarázta a Blikknek Tamás László, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. díszkivilágítási üzemének vezetője. – A színszűrők hőálló fóliák, hiszen hosszú órákon keresztül kell magas hőmérsékletet kibírniuk. Az átalakítást aznap reggeltől végezték el, s négy ember elegendő volt hozzá. Másnap ismét kimentek, és visszaalakították a kupolafényeket. Ezek könnyen megközelíthetőek a tetőzeten.
A kék fényt az Autisták Országos Szövetsége kérelmezte, és az átalakításért 275 ezer forint plusz áfát fizetett ki – tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivataltól. A fényforrások és a színezőfóliák árát már nem kellett, ugyanis nem először hívták fel így a figyelmet az autistákra, az autizmusra.

Forrás: blikk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése