2013. március 30., szombat

Fanny tánca

Az egyik legnépszerűbb blog a Mosolyka. Örökvidám szerzője ötéves kora óta él kerekes székben. Izomsorvadása van. Orvosai a betegség diagnosztizálásakor tizennyolc évet jósoltak neki. Hozleiter Fanny nemrég ünnepelte huszonnegyedik születésnapját. 



Másfél éves volt, kacsázva tipegett, húzta a lábát. Szülei tudták, hogy baj van. Aztán közölték is velük az orvosok a diagnózist: Fanny izomsorvadásban szenved, amely fokozatosan leépíti előbb a test, majd a légzőszervek izmait.

Nem törődtek bele a szülők. Akupunktúra, gyógytorna, masszázs, homeopátia és hagyományos orvoslás – hosszú a családi reménylista.

Hiába. Fanny ötesztendős volt, amikor rogyadozva, falnak támaszkodva próbált megtenni néhány métert a nappali és a konyha között. Édesanyját akarta meglepni ezzel. De az erőtlen gyereklábak feladták. A kislány összerogyott, az eséstől elszakadt a bokájában egy szalag. Innen már nem volt visszaút. Kerekes székbe került, többé nem is tudott járni. Hamarosan már az állást is gép segítette: végleg elernyedtek a láb-, majd a karizmai is. Tinédzserkorára már hajtani sem tudta magát, akkor kapta az elektromos széket.
Sosem engedi meg magának az önsajnálatot. Szobájának falát képek borítják, barátokról, családról. Mondja is: édesapja és a barátai tartják életben. Tizenkét éves volt, amikor az édesanyja meghalt. Ő volt a „mestere”; életszeretetre nevelte. S miután az édesanya elveszítette saját küzdelmét a rákkal, Fanny úgy érezte, neki sem sikerülhet a gyógyulás. Felhagyott a kezelésekkel, tornázni sem volt már kedve. Majd mégis győzött az örökül kapott tanítás: az életigenlés.



És táncolt a gimnáziumi szalagavatóján. Pedig attól az estétől nagyon tartott. Hogy a báli ruhák és ragyogó sminkek közé nem való a kerekes szék. Végül hatott másod-unokatestvérének unszolása. Lelkesedtek az osztálytársak és a tánctanár is. Fanny külön koreográfiát kapott. Nem gurult. Keringőzött. Régi vágya volt ez. 
Hat éve már, hogy számára minden egyes nap „ajándék ébredéssel” indul. Új időszámítása lett, bónuszpillanatokkal. Immár „álmai munkahelyén” dolgozik: hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik egy XVIII. kerületi családsegítő központban. Első munkanapján a zavarukat nyegleséggel álcázó kamaszok mindent bevetettek, hogy kínossá tegyék a beszélgetést. Fanny azonban nyíltan és szabadon beszélt a legkényesebb kérdésekről, élete lázadó korszakáról is. És ezzel belopta magát a nehéz sorsú sihederek szívébe is.
Dolgozik, blogot ír, övé az egyik legnépszerűbb magánnapló az interneten. És rendszeresen tart előadásokat a kerekesszékesek életéről. Közben folyton ötletel.

Legutóbbi akciójakor kávésbögrék egyik oldalára mosolygó, a másikra szomorú fejet rajzolt „Te döntesz!” felirattal. Mindenki megválaszthatja, hogy a bögre melyik oldalát mutatja: mennyire engedi be a dühöt, a szomorúságot a napjába, vagy űzi ki a borút. Néhány hét alatt majdnem négyezer megrendelést kapott. Ha marad a bevételből, esetleg félretesz a kínai őssejtkezelésre is. De most inkább ahhoz szeretne pénzt előteremteni, hogy végrehajtástól és kilakoltatástól fenyegetett családja kicsit szabadabban éljen.

Fanny már tudja magáról, hogy ő sosem adja fel.

Forrás: 168 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése