2013. március 17., vasárnap

Hóhelyzet, félelem és bénázás

Lassan normalizálódik a helyzet a rendkívüli időjárástól szenvedő magyarországi településeken, szombat késő délutánra már minden embert kimentettek az elzárt utakról, csak a bent ragadt autókat kellett elszállítani.


Öt település azonban még szombaton is megközelíthetetlen, 29 út pedig járhatatlan volt, és ezrek maradtak áram nélkül.

Tegnap éjjel a Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette azt a hírt, hogy rendőri felvezetéssel elindult a forgalom Budapest irányába, és azt is hozzátette, sok időbe telik, amíg minden autó el tud indulni. Azt nem tudják megmondani, hogy a sor közepén vagy végén állók mikor léphetnek rá a gázpedálra, de a rendőrség szerint hamarosan mindenki jó tempóban utazhat. Akinek fogytán van a benzine, mert egész éjszaka járó motorral fűtötte a kocsiját, az az érintett szakaszon Bábolnánál tud tankolni.

A közösségi összefogást és a szolidaritást nem számítva az ország kudarca volt az elmúlt két és fél nap. Bár tudni lehetett, hogy csütörtök délutántól a Nyugat-Európában napok óta pusztító tél Magyarországra is megérkezik, annak várható hatásaira senki sem készült fel. Azok sem, akik autókba ültek az előzetes figyelmeztetések ellenére, és azok sem, akiknek feladatuk lett volna a hóválság kezelése. Aki amit elronthatott, el is rontotta.

Az állami szervek

Két és fél nap alatt sem sikerült maradéktalanul megoldani azokat a problémákat, amik a szokatlan, ám előre jelzett, márciusi hóviharok miatt jelentkeztek az országban. A mentést irányító Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Pintér Sándor belügyminiszterrel is sokszor késve reagált az eseményekre, a szombaton tartott sajtótájékoztatójukból kiderült, tennivaló volt bőven: szombat délután kettőig országszerte 3720 autót és 14 472 embert szabadítottak ki a hó fogságából, és a katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre.

A rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési és áramszolgáltatási problémák összesen 270 ezer embert érintettek. Szombat délután még mindig 31 település van elzárva a külvilágtól, járhatatlan 57 út és 41 útszakasz, a Nyírség kis falvaiban továbbra sincs áram, itt a szolgáltatást várhatóan csak kedd reggelre tudják helyreállítani.

Bár a rendőrség, a Magyar Honvédség, a mentők, a katasztrófavédelmisek és az útkezelők péntek reggel óta minden erejükkel a próbálták megfékezni a káoszt, a hóhelyzetet az állami szervek közötti kommunikáció enyhén szólva hiányos volt, a beavatkozásokat elképesztő mennyiségű bénázás és mulasztás kísérte.

A közszolgálati tévécsatornáknak, az M1–M2–Duna-triónak hivatalból kellett volna tájékoztatnia az embereket az extrém időjárásról és a hóban rekedők helyzetéről. Ez nem történt meg csütörtök éjjel sem, péntek délelőtt pedig csak ritkán és rendszertelenül jelentkeztek, délután 4-ig képtelenek voltak összeszedni magukat. Ekkor a szokásos hírblokkokon kívül csak a Belügyminisztérium semmitmondó sajtótájékoztatójának közvetítése miatt szakították meg a március 15-i ünnepi műsort, így a bedugult autópályák, az út menti melegedők és a hótól elzárt falvak helyett az ide kapcsoló nézőknek be kellett érniük a kormányközeli színészek és rendezők történelmi filmjeinek ismétlésével (Eperjes Károly Hídembere, Káel Csaba Bánk Bánja), meg persze az ezredszer vetített A kőszívű ember fiaival (igaz, ezt megszakították kétszer helyzetjelentéssel).

Az Útinform sem volt a helyzet magaslatán. Akik itt próbáltak információhoz jutni az elmúlt napokban, állandóan foglalt vonal, nem elérhető szám. Gábor nevű olvasónk utolsó kétségbeesésében az Indexnek írt 16-án, szombat reggel levelet: „Budapestről szeretnék eljutni autóval Ajkára, már kora reggel óta hívogatom az Útinform központi számát, de mindig azt mondja, hogy a szám jelenleg nem elérhető". Egy olvasónk kapott választ egy Útinform-ügyeletestől, igaz, ehhez trágár e-mailt kellett küldenie, ráadásul a válaszlevélben sem volt érdemi információ, csak egy alig finomabb visszabunkózás. Az elmúlt napokban a legnagyobb teljesítményt azok az önkéntesek, polgármesterek, szolgálatban lévő rendőrök, tűzoltók és katonák nyújtották, akik órákon át segítették a hóban rekedt társaikat. Árokba fordult autókat húztak ki traktorral, szendvicseket, forró teát és takarókat osztottak szét.

A Magyar Honvédség lelkiismeretesen tudatta facebook oldalán napokon keresztül az eseményeket, hogy hol járnak éppen a katonák, milyen mentési feladatokban vesznek részt. Az oldal látogatói első kézből értesülhettek arról, hogy a lánctalpas és más, nagy teljesítményű katonai járművek épp melyik kórházba vittek vajúdó nőket, vagy mentettek meg olyan betegeket, akikhez nem tudott időben eljutni a hóviharban ragadt mentőautó. A honvédségi wekettő ráadásul még azt is becsületesen megírta, amikor épp a mentésre indult tankjukat kellett kimenteni, mert elakadtak az ítéletidőben.

Csak a facebook volt a segítség sokaknak

Csütörtökön este pár ember és pár oldal kivételével semmilyen hírportál nem osztotta meg, mekkora a baj. Egyszer csak a Szárnyas fejvadász, egy állásközvetítéssel foglalkozó oldal elkezdte posztolni a segítségkéréseket, főképp magánemberekét, és a helyeket, ahol menedéket tudtak nyújtani, ahol melegedőket nyitottak. Kocsis Noémi és Klecska Ernő, a Fejér Megyei Hírlap munkatársai, a Vörösmarty Rádió kezdte még el terjeszteni a listákat, híreket. Létrehoztak menedékhely listákat, telefonos appot az segítségre szorulóknak, google alkalmazást, és küldték az embereket teával, étellel, pelenkával, takarókkal. Mindezt az emberek tették. Az egyszerű, segíteni akaró emberek a falvakban, az autópályák mentén. panzió- és étterem tulajdonosok, családok, akik szállást ajánlottak fel, terepjárósok, akik az autójukat és az erejüket.

A cikk az index, a mai nap online és az elomagazin írásai nyomán született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése